Raviolka napísal:denis napísal:zaujal ma prispevok Raviolky, ze listy mandlovnika morskeho maju vacsi ucinok ako listy domacich stromov dubu a buku, a hlavne to ze je to pozorovatelne. Sam som skusal listy mandlovnika a jediny rozdiel bol v tom, ze sa zacal neskor rozkladat v krevetkariu. Krevetky sa mi nijak viacej ani menej nekapali, ani som nepozoroval vacsi zaujem o mnozenie. V krevetkariu mam stale popri listoch dubu a buku aj sisky jelse a uz len mach. Ako sa da teda odpozorovat "lepsi" ucinok mandlovnika? dakujem za odpoved.
Asi by stálo za zamyšlení, jaký účinek si od těch listů slibuješ. Potom lze hodnotit, co je vlastně "lepší". (Např. - Proč by mělo listí vyvolávat chuť k rozmnožování?) Pro krevetky (ale i pro některé další živočichy) je například skvělé, že listy poskytují živnou plochu pro různé mikroorganismy. Na to je výborné třeba i listí buku a dubu a já ho hojně používám. Ten "lepší" účinek mají dub+buk oproti mandlovníku v tom, že s nimi nikoho neotrávím. "Horší" ho mají tehdy, pokud je chci použít jako léčivého prostředku.
Ale obecně. Listí může mít dejme tomu tyto základní funkce:
1. úkryt
2. potrava (např. pro šneky)
3. substrát pro mikroorganismy, které pak slouží za potravu
4. obsahuje/uvolňuje huminové látky (dělá vodu "černou" nejen opticky)
5. obsahuje/uvolňuje jiné biologicky aktivní látky (fenoly, flavonoidy)
Bod číslo 5 je to, co nás zajímá v tomto tématu - jinak listí je super samo o sobě i bez léčení. Nebudu dávat link, jsou jich na netu stovky. Zkuste hledat např. Terminalia catappa antibacterial ...atd., najdete spoustu studií. Dočtete se věci, které se o dubu nedočtete. Je to logické, ne každá rostlina má stejný potenciál. Kdo se trochu zajímá o léčivky, tak ví, že se obsah účinných látek mění v rostlině i během roku. Takže ani s tím mandlovníkem to není tak jednoduché (nehledě na to, že mandlovníků je spousta a spousta z nich má žádoucí účinky, jiné zase ne). Ale tak jo, jeden link za všechny (náhodně vybraný, jsou jich fakt stovky...):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885412
To pro demonstraci, že co je léčivé, umí většinou i zabíjet.
Mandlovník má účinky antimikrobiální (tj. také bakteriostatické nebo bakteriocidní), antioxidační, dokonce i antitumorové. Naše stromy samozřejmě např. nějaké ty flavonoidy také obsahují, ale je to proti mandlovníku mizivé. Pokud stále chcete linky, googlete sami

, snad jsem vám aspoň pomohla v orientaci, co přesně hledat.
A jinak k té praxi – opravdu je poznat, že “obyčejné” listí je nesrovnatelně bezpečnější. Nezažila jsem, že by způsobilo komukoliv nějakou nepohodu. Což o mandlovníku (a bio-lif, pozor, ten je extra silný) neplatí a těch zkušeností akvaristů také najdete dost.
Docela mě překvapuje, že vás naopak překvapily mé příspěvky

Že některé rostliny jsou léčivé a jiné ne je hádám nezpochybnitelné, ale zřejmě jste si nespojili listí v akváriu s bylinkami. A přitom je to to samé
P.S. O tomto by se dalo diskutovat ještě podrobněji, ale jako odpověď to myslím postačuje.