Voda u CRS: zdroje vody, mineraly, parametre...

Vrátane Red Bee a Black Bee, Pure Red Line
Maros
Dátum registrácie: 18 Nov 2014, 09:35
Kontaktovať používateľa:

Re: Voda u CRS: zdroje vody, mineraly, parametre...

Príspevok od používateľa Maros »

Denis,prečo radšej leješ vodu RO hneď do akva a nenechas ju spravenu.?Je mi jasné,že sa niečo deje v tej vode keď stojí napr.týždeň. Ale niečo až tak dramatické, že to neprospieva? ( Ja ju mám spravenu aj max. 10 dní,kým ju použijem,väčšinou menej)V zavretych bandaskach..
Po možno 14 dňoch som zaznamenal, zvýšené TDS z 2-3, na 7-8, čo je nič strašné.. Nič iné som ale netestoval,ani neviem čo by som mal testovať..Ak tam niečo podľa mňa vybehne,tak to bude tak nepatrné, že to nezmeram doma..A dosť sa riešilo,aby menena voda,mala tie isté parametre, ale aj teplotu..Viem,že teplotu nezmenis o 2stupne,ale predsa.Nijako nechcem spochybňit to čo robíš,( skúseností máš na rozdávanie) len chcem vedieť prečo to tak robíš a prečo si mal s 2-3 dňovou vodou RO problém?

Odoslané z E2303 pomocou Tapatalku
Denis
Administrátor
Dátum registrácie: 30 Sep 2014, 13:35
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Denis »

Maros mne sa casto stavalo, hlavne s touto poslednou RO, ze ked mi spravena ro voda (cista bez mineralov) stala dlhsiu dobu cca tyden, tak po vymene 10% vody v akva mi skapala jedna krevetka za nepochopitelnych pricin. Rano som vymenil vodu a po obede bola hore drnom. Jednalo sa vacsinou o tb a ich hybridy. A toto som zazil aj v dvoch akva naraz. Je pravda, ze s prilievanim novej vody sa nijak neparam, rovno nalejem 2 litre z nadobky a takto 3x po sebe hned. Ale takto isto to robim aj so studenou ro vodou a mam pocit, ze je to lepsie co sa tyka uhynov po vymene. Nerozumiem vsak preco mi nekapali takto na prvej ro co som mal a to bola hodne stara ro, plno patogenov mohla uz mat v sebe. Neviem. Takto mi to funguje a nerad by som nieco testoval na taiwan bee krevetkach.
Maros
Kontaktovať používateľa:

Dobre ďakujem..

Odoslané z E2303 pomocou Tapatalku
Používateľov profilový obrázok
seic
Dátum registrácie: 02 Jún 2015, 19:05
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seic »

take dolevam odpar, pripadne mensi mnozstvi 1-2litry normal vodu bez mineralu...
Používateľov profilový obrázok
seic
Dátum registrácie: 02 Jún 2015, 19:05
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seic »

jinak info o "zavadnosti" dele stojici RO vody je pro me zajimave... ja mam destovku odstatou +2mesice a zadne uhyny po vymene nejsou... ;)
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Ano presne som nad tym uvazoval preco predtym som nemal ten problem, napada ma ze tieto akvaria nie su dostatocne zabehnute, kedze som mebil substrat. Je to velka tipovacka, co moze byt za uhynom.
Milos
Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Milos »

Moze to byt aj ina kondicia krevetiek. Podla mojich skusenosti, ak su CRS dostatocne fit, clovek s nimi moze robit co chce a dobre to znasaju.
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Maros
Kontaktovať používateľa:

Miloš tak píšem sem aj keď u seba v téme som to už písal. Meral som PH-ak to bolo správne tak 6,28;KH -0;GH-4;TDS -130;Teplotu som mal 24C,dnes 23,6C. NO3 som nemeral. Ináč za cca pol roka som úmyselne zišiel z TDS 158 na 130 a GH -5 na GH-4,ale bolo to fakt za dlhé obdobie.V tomto a mojej vode problém nebude.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Cav Maros, myslim ze vo vode naozaj problem nebude. Skor by som to odhadoval na nejaku infekciu, pisal som o tom uz v tom nej novej teme.
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Maros
Kontaktovať používateľa:

Nejdem pokračovať v téme o substrátoch..
No ja si myslím, že (Vita plus) dvíha TDS len prvotne. Mne TDS v akva pomaličky rástlo,nevedel som prečo, či to bolo mojimi chybami v miesani RO + minerály ( namiesto 120 TDS, som nechal 125atď )No neskôr som zistil, že keď vodu namiešam s minerálmi a zmeram, pridám ešte vita plus hodnoty sú vyššie.Podľa mňa to už nestupa v akva, ale ruku za to do ohňa nedám..
Milos
Kontaktovať používateľa:

Miro86 napisal:

"Konecne prisli merace tak parametre su:
TDS 116
pH 5,9
21,8°C
Vhodne pre tieto krevetky?"

Ano, vypada to OK! :)
romanek
Dátum registrácie: 01 Jan 2015, 20:24
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa romanek »

skusali ste uz niekto znizit ph zivicou, v obchode kde som kupoval osmozu mi to poradil predajca, ze vraj mi to ph pomoze upravit na pozadovanu hodnotu. no mne sa to nezda ...
Chov: N.davidi yellow neon, Red Bee, Black Bee, Taiwan hybridy - panda, king kong, blue bolt, red wine, red ruby
Milos
Kontaktovať používateľa:

mne sa to tiez nezda a este som to neskusal :)
myslim, ze u krevetiek je odskusana kombinacia osmozy/destilky + aktivne dno. neviem, ci by som odporucal spekulovat s niecim inym, aj ked bez rizika nie je pokrok :)
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

romanek tiez som o pouziti zivice nepocul. kedze mas aktivne dno, tak by som sa nebal toho ph vyssieho, pojde dole urcite.
cesmir
Dátum registrácie: 21 Apr 2017, 08:00
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cesmir »

Daju sa chovat cristal red aj normalnej vode musim mat osmoticku?
Milos
Kontaktovať používateľa:

potrebuju makku a mierne kyselu vodu. taka na vacsine uzemia SK netecie z vodovodu. je to o parametroch vody, nie o jej zdroji.
svicen
Dátum registrácie: 09 Mar 2017, 11:24
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa svicen »

v jednom akva 30l mam pouzite dno Tetra active subrstrate - ide o prirodny ilovy substrat
tetra-active-substrate-6l.jpg
tetra-active-substrate-6l.jpg (53.35 KiB) 18649 zobrazení
v akva mam dalej lavove kamene, koren z vinica na ktorom je mach - bonsai, mach na mriezke, ricciu, mineralne gule 1x maifan 1x tourmaline, par jelsovych sistic a permanentne jeden suseny dubovy list. Vodu pozivam RO + Aqua Art shrimp mineral. Voda z RO ma 0-1 tds a KH 0. V akva sa mi nedari znizit KH pod 3. Viete mi povedat cim to moze byt? moze to robit ten substrat? Neviem co ine by mi mohlo zvysovat KH.
Naposledy upravil/-a prasan v 16 Júl 2017, 21:09, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Uprava fotografie,grafická stránka webu.
Milos
Kontaktovať používateľa:

moze to byt substrat. k CRS sa pouziva substrat na baze granulovanych kyselych zemin, nie ile a lavove horniny.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Nieco tu napisem k akvariu od "snajprika" (tuna: http://krevetkari.sk/viewtopic.php?f=18&t=646).

Sice si to nepisal, ale vychadza mi, ze pouzivas do akvaria osmozu bez dodavania mineralov. GH mas 3, co by mohlo byt aj na CRS prilis nizko. Odporucal by som ti kupit si mineraly GH+ (to su tie, co zdvihnu GH, ale nezdvihnu KH, ani pH, pozor na to pri nakupe!). GH by som pomoucou nich vytiahlo niekam medzi 6-8.

pH ti kolise bez ohladu na kamene. CO2 sa rozpusta vo vode a vznika slaba kyselina. Ak dodavas CO2, vzrasta koncentracia tejto kyseliny a klesa pH. Prestanes dodavat CO2, to sa odparuje a fotosyntetizue, klesa aj obsah kyseliny a vzrasta pH. A toto je chronicky problem na ktorom sa mnoho ludi posekalo. CRS potrebuju stabilne prostredie a pridavanie CO2 tomu neprospieva.
snajprik
Dátum registrácie: 02 Mar 2016, 20:56
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa snajprik »

Zatiaľ som tam mineráli nedával, ale použil som 20L vody zo zabehnutého akvária 7,2ph 10GH, 5KH a to zriedil s 150L RO vody, NO3 tam mam preto lebo som trošku hnojil kvôli rastlinkám.
K CO2 som ho zredukoval skoro na minimum a len na 12h denne, na noc je vypnute, koberček bez CO2 ťažko prežije, takže to chce kompromis...
Trošku mam problém so zohnaním GH+ minerálu, neviem či sa da niekde v Košiciach či Prešove kúpiť, v ABCzoo ho majú ale po 38€... Pýtal som sa chovateľa od ktorého som kupoval krevetky či niečo také nemá na predaj, mi povedal že to zbytočne riešim, že prežijú i na 80ms vode a keď chcem tak môžem to zriediť vodovodnou vodou. Tiež som uvažoval že si kúpim suroviny a namiešam. Zatiaľ to riešim 8:1 RO : studnička. Je to v štádiu riešenia.
Zábeh akva bol celkom rýchli, zabehnuté filtre, odkalená voda so zabehnutého akva, hnojenie s CO2 na zrýchlenie rastu rastlín. Akva bolo postavene pred mesiacom, len som mal problém s premrznutými rastlinkami, musel som zohnať nové, tak že rastlinky trošku meškajú, ale prospešné baktérie by mali biť v plnej sile...
Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných