430L - Caridina

Nebojte sa spýtať
Napísať odpoveď
janyemm
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 08 Jan 2019, 11:48
Bydlisko: Martin
Kontaktovať používateľa:

430L - Caridina

Príspevok od používateľa janyemm »

Ahojte,

Som dlhorocny akvarista, ale kedze nemam ZIADNE skusenosti s Caridinami, rad by som sa opytal na par otazok pred tym ako sa rozhodnem o prerabke akvaria.
Zakladne udaje akva : 160x65x45(vodny stlpec42), filtracia Eheim 2078 + Eheim Bipower 200 ( v zalohe Eheim 2076 ), osvetlenie bude komplet vymenene za LED ( po 15 rokoch uz dreveny kryt nevypada dobre ), RO k dispozii - priprava vody zvladnuta, skusenosti s aktivnym substratom dlhorocne ( ADA Amazonia ).
Cielom je vytvorit nizkoudrzbove akva s nenarocnymi rastlinami ( machy + Microsorium + Bucephalandra ) a bez ryb. Ako substrat by bol Ebi Gold Shrimp soil. Krevety by mali byt CRS alebo Taiwan ( tie sa mi viac pacia, ale ak su prilis narocnejsie ako CRS, tak to silit nebudem ).

Otazky su nasledovne :

1. Aka je vhodna startovacia velkost populacie Caridin v takto velkom akva ?
2. Nebude problem, ked budem krmit iba na jednom mieste ? Krevetky prilezu, alebo treba krmit rovnomerne po celom akva ?
3. Krmit staci raz denne, alebo radsej dva krat ako Zozo ? Len rano nemam moznost o par hodin odsat zbytky - uz som v praci.
4. Je nutne "cerstve" zelene krmivo - listy ? Alebo stacia kvalitne roznorode pelety ?
5. Ked som mal Neocaridiny, zboznovali patentky. Mozu sa raz za cas pouzit aj u Caridin ?
6. Je mi jasne , ze nasavacie kose filtra musim zabezpecit. Ake PPI biomolitanu je OK ? Ja ked som mal 30, tak uz to redukovalo tok -
ale tak Corydorasy narobili podstatne viac bordelu ako narobia krevety. Bude stacit 20 ?

Otazok je aj dost, ale dufam ze nevadi. Projekt je na viac mesiacov, tak odpovede neponahlaju.

zdravim a diky, Jano

Používateľov profilový obrázok
martinzemanovic82
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 22 Dec 2017, 15:36
Bydlisko: Horná Súča
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa martinzemanovic82 »

čau :)
-štartovací počet krevetiek ti stačí podľa mňa 15-20ks

-nieje problém ak krmiš na jednom mieste ideálne je mať nejakú misku aby to nepadalo do dna ale to nieje nutnosť

-pri takom velkom objeme by som krmil možno 1-2x do týždňa tam sa vytvorí tolko biofilmu že pri nízkom počte krevetiek nebude treba ani prikrmovať pokial sa ich viac nenamnoží :) samozrejme biofilm je dobré podporiť niečím ako je Bacter AE a pod. ale to tiež nieje podmienkou

-čo sa týka čerstvého zeleného krmiva je to asi najlepšie čo im môžeš dať žíhlava je úplne top a idú sa za ňou zabiť samozrejme teraz v zime ak si ju nevypestuješ sa to dá nahradiť aj peletami alebo niečím čo je dostupné v obchode viac sa dočítaš v sekcii o potrave čím všetkým sa dá krmiť

-patentky by som kvôli vysokému obsahu bielkovín nedával možno sporadicky raz za čas pretože krevety pri vysokom obsahu bielkovín v potrave majú problémy so zvlekom
-biomolitan by som volil jeden z jemných 30 PPI je super nakoľko drobné krevetky by ti v jemnejšom mohli ostať zaseknuté a uhynúť kedže tie filtre majú nejakú saciu schopnosť
takto nejak to vidím ja :) určite sa tu nájdu aj iné názory ale od toho je nás tu viac...som veľmi zvedavý ako to bude vyzerať pretože tak veľký objem som naživo ani nevidel s krevetami :) určite potom pridávaj fotky ako to vyzerá a mysli aj na chladenie v lete nad 25 stupňov to už ide do extrémov
Neocaridina yellow neon,Blue Topaz,Bloody Mary, PBL Benibachi, Red Galaxy pinto, Black Galaxy pinto, Black pinto spotted head, Red pinto spotted head,Taiwan bee Blue bolt, Red Wine, Red Ruby, Panda, King Kong, Aura Blue, Tangerine, ;)

Milos
Príspevky: 1655
Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa Milos »

Zdravim a vitam na fore!
K otazkam:
1.) Minimum 10 kusov, pozor aby tam boli samce aj samice. Vacsinou su, ale niektori chovatelia su spekulanti* :)
* - nehovorim o skusenostiach s ludmi fora

2.) 3.) 4.) 5.) Hlavne je zlate pravidlo u zacinani s krevetkami: Ak si clovek nie je isty, ci uz krmi moc, alebo stale malo, znamena to v 99.9% pripadoch, ze uz krmi moc :) Striedmost a disciplinovanost su najdolezitejsie, zo zaciatku v takto velkom akvariu nebudu chciet asi jest vobec nic co sa im ponukne, pretoze sa budu krmit na biofilme. Zelenou stravou sa da zabezpecit, aby mali nieco pod zub ak by dosiel biofilm a zaroven sa z listo bude uvolnovat postupne a pomaly NH3 a NO2. Neohrozi to kvalitu vody a poskytne to material na zabehavanie micro-ekosystemu. Takze moja odpoved na to ako casto a ci zelene: Dal by som tam par listkov zihlavy a vobec nic ine.
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas

janyemm
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 08 Jan 2019, 11:48
Bydlisko: Martin
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa janyemm »

Chlapi diky,

S poctom uvazujem o cca 40ks, len som si nebol isty ci to bude dost. Teraz vidim, ze s prehladom ano.
S krmenim diky za postrehy, malitan dam radsej 30PPI a budem sledovat.
Teplotu cez leto som riesil ako prvu, lebo akvarko je v izbe na poschodi pod strechou a oknami do juhu a toto leto to bol des - nedalo sa ani poriadne spat. Klimatizacia to isti.

Doplnujuce 2 otazky :

1. Odhliadnuc od ceny postovneho - Mate nejake skusenosti so zaslanim kreviet z Rakuska alebo Nemecka ? Ja mam viacnasobne pozitivne skusenosti s rastlinami , ale predsa len krevety su cosi ine. Otazka ma zaujima vyhladovo, zakladnu "posadku" by som velmi rad rozhodne zohnal na Slovensku. Hlavne to bude podstatne lacnejsie a kym neviem, ci chov vobec zvladnem - nechcem vyhadzovat peniaze von oknom.

2. Mineral balls - Aky je ich vplyv na chemizmus vody v doporucenom mnozstve ? Ratate s nimi a vodu namiesate cosi "makksiu" alebo je to tak zanedbatelne, ze s tym ani uvazovat nemusim a staci pravidelne sledovat cele akva ? Neutocia vam na ne slimaky ? Ja ked som mal Neocaridiny a dal som raz za cas Dennerle Shrimp Mineral tak do pol hodiny tam bola velka kopa kotuliek.

Používateľov profilový obrázok
martinzemanovic82
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 22 Dec 2017, 15:36
Bydlisko: Horná Súča
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa martinzemanovic82 »

čo sa týka skúseností zasielania krevetiek z Nemecka tak mám krevety aj z nemecka ale pokiaľ chceš začínať niečím jednoduchším na rozbeh ako sú CRS alebo klasické taiwany u nás ich kúpiš za podstatne menšie peniaze ako v DE takže by som to ani neriešil 8-) čo sa týka minerálnych gulí mám ich v každom akváriu ale vodu miešam normálne neberiem ohľad na to že tam nejaké tie guličky sú pretože ich tam nemám zas toľko aby nejak výrazne ovplyvňovali parametre vody :mrgreen: otázkou či na ne neútočia slimáky si myslel na krevety či tie guličky ? lebo ani jednoho sa obávať fakt netreba :D
Neocaridina yellow neon,Blue Topaz,Bloody Mary, PBL Benibachi, Red Galaxy pinto, Black Galaxy pinto, Black pinto spotted head, Red pinto spotted head,Taiwan bee Blue bolt, Red Wine, Red Ruby, Panda, King Kong, Aura Blue, Tangerine, ;)

Používateľov profilový obrázok
pmasarik
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 08 Mar 2017, 18:17
Bydlisko: Nové Mesto n/V
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa pmasarik »

Ahoj, ja nie som žiadny odborník, takže moje rady ber s rezervou. Ja mám len 30 litrové krevetkárko a 60 litrové spoločenské akvárium s neocaridinami, ale možno ti moje rady pomôžu nebáť sa toho čo ideš robiť.

Ja som choval doteraz CRS na tvrdej vodovodnej vode + dno amazonia bez pridávania čohokoľvek. A na tejto vode sa mi aj množili... nie moc, ale vždy som bol v pluse.
Teraz som použil na radu tunajších odborníkov dno Ebi Gold + destilovanú vodu a minerály. Prerábal som to počas plnej prevádzky. V akva to počas prerábky (výmeny dna) vyzeralo, že tam nemôže nič prežiť. Teraz cca jeden mesiac po prerábke už vidím odhadom 10 malinkých CRSiek (mám hustý porast, nedá sa to presnejšie spočítať) a ďalšie tehotné samičky. A to nemám ešte vôbec optimálne parametre vody.

Takže moja rada znie, neboj sa ničoho, už vieš všetko, teraz to treba len smelo vyskúšať.
Môj youtube kanál: https://www.youtube.com/channel/UCxlF9e ... erA/videos
Reverzná osmóza: https://www.youtube.com/watch?v=qSF5saWrmB0
Ako pripraviť vodu pre krevetky: https://www.youtube.com/watch?v=CH8WNaC3hVk
Založenie akvária pre krevetky rodu Caridina: https://www.youtube.com/watch?v=VishkTWQi1k

janyemm
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 08 Jan 2019, 11:48
Bydlisko: Martin
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa janyemm »

Cas trochu pokrocil a priprava akvaria tiez. Technika je viacmenej vyriesena - az na novy TDS meter a oxydator. EbiGold je doma, dekoracie na ceste.

1. Kedze je tu viac ludi co ma v nadrzi EbiGold, chcel by som sa opytat ako dlho trva zabeh ? Pri ADA substrate to bolo vzdy az vyse mesiaca, ale podla udajov by EbiGold nemal obsahovat tolko NH4 ako ADA. Resp. aku dobu odporucate ? Planujem zabeh iba rastliny a slimaky - bez kreviet.
Spustit by som to chcel koncom marca.

2. Nakoniec som sa rozhodol pre osadku CRS/Taiwan/Pinto v pomere cca 1:1:1 ( vylucne cervene formy ). Ze to bude "misung" mi nevadi, ja to nechcem chovat na predaj, ani selektovat. Pomaly uz sledujem predajcov a moc moznosti vramci SVK nevidim. V podstate som nasiel akurat na Bazosi Petra z TN - na zaklade ponuky predpokladam, ze je registrovany aj tu na portali ako "macadlo" / tie jeho PRL CRS su nadherne / a Rasta z Kosic ( ten tu asi nie je - ma najsirsi vyber). A Denis ma krizence Taiwanov. Je este niekto koho som prehliadol ?

Diky, Jano

Používateľov profilový obrázok
macadlo
Príspevky: 507
Dátum registrácie: 05 Jan 2016, 07:34
Bydlisko: Trenčín
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa macadlo »

Zabeh nechaj kludne aj 6 tyzdnov. Ja by som siel mozno az dva mesiace ak ta cas netlaci. Minimum je mesiac. Kolobeh dusika neoklames.
CRS, SCR, PRL Benibachi, PRL Akaebiosato, Taiwan Bee red, Ebi Tengu Red Galaxy Pinto, Topaz Blue, Green Jade a Sakura Red, Calceo

Používateľov profilový obrázok
martinzemanovic82
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 22 Dec 2017, 15:36
Bydlisko: Horná Súča
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa martinzemanovic82 »

súhlasím so zábehom dlhšiu dobu do tej doby budem mať možno aj ja nejaké krevety čo by si chcel k dispozícii :) červené pintá aj taiwany dokonca aj nejaké red bolty uvidíme čo čas ukáže :) je lepšie mať to akva dobre zabehnuté a pozerať ako krevety prosperujú a nie ako hynú viem o čom hovorím :D tiež som sa občas unáhlil :)
Neocaridina yellow neon,Blue Topaz,Bloody Mary, PBL Benibachi, Red Galaxy pinto, Black Galaxy pinto, Black pinto spotted head, Red pinto spotted head,Taiwan bee Blue bolt, Red Wine, Red Ruby, Panda, King Kong, Aura Blue, Tangerine, ;)

Používateľov profilový obrázok
pmasarik
Príspevky: 69
Dátum registrácie: 08 Mar 2017, 18:17
Bydlisko: Nové Mesto n/V
Kontaktovať používateľa:

Re: 430L - Caridina

Príspevok od používateľa pmasarik »

Len pekne zabiehaj... teraz som predal 20 bloody mary jednému a za 3 dni nemal ani jednu... po otázke koľko zabiehal akva.. odpísal 4 týždne.. parametre vody mal celkom OK, ale zrejme to nebolo v poriadku ešte.
Môj youtube kanál: https://www.youtube.com/channel/UCxlF9e ... erA/videos
Reverzná osmóza: https://www.youtube.com/watch?v=qSF5saWrmB0
Ako pripraviť vodu pre krevetky: https://www.youtube.com/watch?v=CH8WNaC3hVk
Založenie akvária pre krevetky rodu Caridina: https://www.youtube.com/watch?v=VishkTWQi1k

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní