Zakladanie CHOVNÉHO krevetkária

Substrát, filter, osvetlenie, výmena vody a pod.
MikelCRS
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 16:30
Kontaktovať používateľa:

Zakladanie CHOVNÉHO krevetkária

Príspevok od používateľa MikelCRS »

Zdravím, zaujíma ma, ako má vyzerat chovné krevetkárium.

Co budeme potrebovat..?
Filtrácia...
Rastlinky...

Ak sa dá, tak aj návod na založenie.

Dakujem!
Hryzo
Dátum registrácie: 07 Okt 2014, 21:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Zakladanie CHOVNÉHO krevetkária

Príspevok od používateľa Hryzo »

1. myslim ze si sa pomylil, pretoze chovat a odchovavat su 2 rozne pojmy a predpokladam, ze ty sa pytas na odchovavanie takze uspesne rozmnozovanie (chovas ich aj doma v tom co mas) :)
2. prepac ale na toto odpoved uz poznas .... len ju potrebujes potvrdit ...

odchovne akvarium je take, aby v nom boli krevetky co najspokojnejsie ... mali by mat idealne podmienky (kazdy druh ma svoje v ramci parametrov a teploty vody, intenzity svetla a vsetko mozne okolo toho) aby sa co najlepsie rozmnozovali a to je vsetko. ak by mali chovne podmienky ine ako odchovne tak to treba dodrziavat ale to sa mi zda je skor pri rybach ako pri krevetkach.

a to ci ma byt zariadene alebo nema byt zariadene je cisto na chovatelovi ... pokial s tym chce clovek podnikat, chce usetrit co najviac penazi a preto ide do co najmensich investicii a preto akvaria v chovniach vidis vzdy len ciste akvaria s molitanom na vzduch (a nie drahe externe filtre ako si kupuju ludia domov), bez rastlin (mozno hodena v kosicku ta najmenej narocna co zozenie). ci strku ... to vsetko keby mal clovek davat do kazdeho akvaria, prisposobovat tomu svetlo a vsetko ostatne tak sa nedoplati a je velmi dlho stratovy ... ked si vsak chces doma odchovavat uspene mlade a riesis to v dvoch ci troch akvariach, je samozrejme ze im tam das vsetko co mozes a investujes do toho trochu viac.

navod na zalozenie = klasicky navod na zabeh akvaria ci uz s vybavenim ci bez neho

na tuto odpoved som nepotreboval ziadne materialy len obycajny sedlacky mozog s trochou logiky :) neverim ze sa mylim ale ak ano opravte ma ci zmazte moj prispevok, ak sa mylim a mikel sa naozaj pyta na chovne akvarium tak to tak isto mozete zmazat
chovam - ryby, raky, krevetky, slimaky
MikelCRS
Kontaktovať používateľa:

1. Moje chovne asi nebolo a ak tak uz nieje, no co nevyslo mi to :( . Dajme tomu ze som myslel odchovne(pardon).
2. odpustam ti :) , mam take pomiesane a nepresne predstavy, a preto ziadam len o jednu fotku typickeho odchovneho akvaria niekoho odtialto(internet je plny takychto fotiek).

Ale na internete som nevidel ani jedno akvarium bez rastlin. Planujem bridlice obrastene machom a monosoleniom. A ten kokosovy orech co tam mam.

Ak sa niekomu chce, moze napisat postup, no jedine co by som chcel vidiet v odpovedi je: 1. fotka, 2. potrebny material, hlavne rastliny(ak je ostatne vidiet z fotky a nieje to nic xtra tak netreba). Prepacte za skromnost :D

Dakujem
Hryzo
Kontaktovať používateľa:

fotku ti nedam, ked tak mne sa obycajne cherry rozmnozuju v oboch mensich co najdes na akva.sk ... ine druhy ine podmienky - princip ten isty :)
rastlinky predpokladam ze mozu ist hocijake (ak nemaju ziadnych spoloobyvatelov) ak tam su nejake rybky radsej nejaku gucu machu kam sa mlade schovaju

tu je trosku malo informacii zakladnych http://maniakva.sweb.cz/krevetky.htm
a tu mas foto z akvy!! odchvne crs http://www.akva.sk/gallery/akvaria-a1/o ... 23560.html aj s popisom ake tam ma rastlinky
dankooo
Dátum registrácie: 07 Dec 2014, 23:34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dankooo »

jaky je rozdiel medzi normálnym a chovným krevetkariom ? ...
MikelCRS
Kontaktovať používateľa:

Obycajne krevetkarium je hociake akvarium(dokonca aj váza alebo hociaka nadrz s vodou) kde ziju krevetky(?). A chovne alebo odchovne je také v ktorom sa co najviac snazis vyhoviet krevetkam a mas lepsie vysledky v mnozeni a odchove.

Tak si to ja predstavujem.
Hryzo
Kontaktovať používateľa:

dankooo napísal:jaky je rozdiel medzi normálnym a chovným krevetkariom ? ...
to sa tu snazim od zaciatku povedat - da sa povedat ze ziadny pokial je tvojim cielom v oboch pripadoch krevetky rozmnozit (kazdy kdo ich chova dufa ze sa mu budu aj mnozit)
s tym rozdielom ze ked dojdes do velkochovne tak tam maju akvaria zariadene minimalne kvoli setreniu financii kedze tie akvaria nemaju na vystavu ale na chovanie a odchovavanie zivocichov (v tomto pripade krevetiek)

mimochodom niekdo zo skusenych opravte ma:
chovat - mat v akvariu nech si tam ziju (popri tom sa mozu aj rozmnozit ale nieje to mojim cielom)
odchovat - zariadit, aby sa narodili mlade a dosianut toho, ze z mladych dorastu aj dospele (takze ich chovam cielene kvoli rozmnozovaniu)
priklad na rybkach - mam fantomov (ciernych, cervenych aj zltych) v akvariu ale nesnazim sa ich rozmnozit, len sa o nich staram nech mi robia radost takze ich chovam ... zozeniem si vytieracku, spravim im spravne podmienky, necham ich vytriet a o poter sa staram tak aby vyrastol a bol zivota schopny takze ich odchovavam
takto ja rozumiem tymto dvom pojmom
Milos
Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Milos »

Ked uz teda mame lingvisticku chvilku, tak to teda skomplikujem :D
Co vravis Hryzo, to je pravda, pokial ide o slovesa "chovat" vs. "odchovat" a tiez pokial ide o abstranktne podstatne mena "chov" vs. "odchov"...Ale co si predstavis pod podstatnymi menami "chovatel" a "chovna"? Ked niekto napr. predava na bazos.sk "chovnu s 20 akvariami, sumarny objem 1500 litrov", aj napriek tomu, ze slovny zaklad je od "chovat" a nie "odchovavat", sotva budes predpokladat, ze sa jedna o zostavu len tak pre potesenie a nie kapacity urcene na komercny odchov. V podstate v slovencine by sa mozno malo hovorit o "odchovni"...ale to uz prenechajme jazykovedcom.
Este horsie to je so slovom "chovatel". V poslednych rokoch sa tak nejak prijalo, ze "chovatel" (a nie "odchovavatel"), to uz je takmer tytul pre cloveka, ktory vo velkom odchovava viacere druhy a variety a celkovo sa tak nejak dobre vyzna a ma reputaciu z vystav, skratka Pan Chovatel :) Pricom pre cloveka, ktory chova a neodchovava, asi zostava len "akvarista". Anglicky jazyk to ma napr. jasnejsie oddelene: "keeper" od slovesa "keep" ako "drzat","udrziavat", "chovat". A potom "breeder" od slovesa "breed", teda "mnozit (sa)".

A nazad k veci: Uz tu bolo pekne popisane, ze (od)chovne akvarium bude asi jednoduhsie, okrem ineho aj z ekonomickych a praktickych dovodov. Jeden velmi velmi velmi dolezity dovod jednoduchosti ale este chyba, pokusim sa to vysvetlit: Jedna sa o dovod "vedecko - vyskumny". Cim nizsia je zlozitost systemu, cim menej ma zloziek, tym pravdepodobnejsie je, ze sa v nom dokazeme vyznat, resp. v pripade problemov, budeme schopny stanovit mensi pocet HYPOTEZ, preco sa problem deje. Ak bude system zlozitejsi, moznych dovodov problemov bude tiez vacsi pocet a je velmi pravdepodobne, ze sa nam nepodari otestovat vsetky hypotezy (teda v praktickom jazyku "odstranit problem" vcas). To samozrejme neznamena, ze idealne je chovat krevetky v akvariu bez nicoho, okrem vody. Zakladne podmienky musia byt splnene a tie urcitu kompikovanost systemu vyzaduju.
Dalsim charakteristickym znakom (od)chovneho akvaria je, ze od samotneho zaciatku mame ambiciu dohnat velkost populacie v nom na samotne ekologicke maximum. Pretoze jednoducho chceme, aby ich tam bolo co najviac. Aby bolo z coho rozdavat a predavat (bez toho, aby sme predali privela a znizili tak reprodukcnu rychlost populacie), aby bolo z coho selektovat. To znamena - v suvislosti s predoslym odstavcom - ze nie je otazka, CI nastanu problemy, ale KEDY, AKO CASTO s AKE VELKE. Moje (od)chovne akvarium pre CRS ma 45 litrov a neraz pred predajom je v nom cca 300 jedincov. Udrzat takuto populaciu chulostiveho druhu dobre nakrmenu a zaroven v dobrej kvalite vody a biologickej cistote, to uz je troska problem samo osebe.
A problemy sa dostavia: Pred par tyzdnami mi zacali odchadzat. Kazdy tyzden cca 10 kusov. Dnes ma populacia cca 100 kusov a to je na moje pomery uz hodne malo, aj keby nadalej nekapali. Dovodom je primarne to, ze v poslednej dobe hodne pracovne cestujem a toto krevetkarium vidim raz za mesiac, niekedy raz za dva. Takze mohlo by byt aj horsie, kedze sa on staraju jen rodinny prislusnici podla instrukcii. Napriek tomu, nemam dovody k panike. Viem, ze situaciu dostanem velmi rychle pod kontrolu a behom 3 mesiacov bude moct znova zacat selektovat a predavat. Preco? Pretoze akvarium je dostatocne jednoduche na to, aby som vedel stanovit HYPOTEZY problemu v dostatocne malom pocte a reagovat: Akvarium ma cca 3 roky, na dne cca 1 cm vrstva aktivneho dna, voda destilka + GH +, filtracia stale ta ista, plno javskeho machu a hlavne> okrem krmenia, cistenia filtrov, ciastocnej vymeny vody, za cele tie roky som tam nic moc nemenil. Takze ak su problemy, viem odkial vietor fuka: Alebo sa jedna o problem s krmenim (ked to nemam denne pod rukou ja, tak nemaju taku pestru a vydatnu stravu), alebo/a zacina starnut dno. Takze vdaka tomu, ze akvarium v pondelok stahujem k sebe a budem ho mat viacej pod drobnohladom, upravim krmenie, osviezim dno (to sa horsie robi, ako hovori a celkovo stare dno je pruser jak hrom, hlavne ked znacka ktora tam teraz je sa neda uz v Europe zohnat!!!) a vsetko by malo byt znova OK. Ak sa mi teda podari zvladnut to osviezenie dna a stahovanie. Cela tato drasticka oparacia sa odohra v pondelok. Podam reportaz aj s fotkami, vsetky detaily o mojom (od)chovnom akvariu. Drzte palce! :)
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Používateľov profilový obrázok
mosfet
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 21:57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mosfet »

Miloš, klobúk dolu pred tvojov výrečnosťou :shock: a dúfam že sa ti podarí prevoz a oživenie akva.
Problematiku si vysvetlil - že to musí pochopiť aj ... ( dokonca aj ja som hneď pochopil :lol: )
Hryzo
Kontaktovať používateľa:

takze to berem tak, ze som mal pravdu, len s tym, ze na tom nemusim tak lpiet (co som aj vedel a na zaciatku som to zvyraznil len kvoli presnesiemu pochopeniu podstaty). tak ci tak snad sme zodpovedali vsetko, co bolo treba a uz si len pockaju na tvoju prerabku a dokumentaciu, aby to videli priamo od profesionala :)
Denis
Administrátor
Dátum registrácie: 30 Sep 2014, 13:35
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Denis »

Milos a aku znacku substratu tam mas teraz?
Milos
Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Milos »

Ebi Shrim Gold, stary dva a pol roka. Len dufam, ze zdrojom problemov je detrit usadeny v substrate a nie substrat sam. Alebo inak: Ci je vacsim rizikom preplachovat ten substrat a skusit ho este nejaku dobu pouzivat, alebo nejak narychlo zabehavat ADA, alebo to mat istu dobu bez substratu?
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Milos ja by som skusil v tvojom pripade na viackrat precistit substrat, povedzme na 4 krat. Stiahol by som 1/4 substratu do kybla s vodou a preplachol ho vodou z krevetkaria. O tyzden zase druhu 1/4, o dalsi tyzden tretiu 1/4 a opat o dalsi poslednu 1/4 substratu. Otazne je, ci nemozu byt nejak naviazane nejake skodlive latky uz v tom substrate a obycajne preplachnutie substratu ich odstratnenie nemusi pomoct... neviem.
Hillstream
Dátum registrácie: 20 Dec 2014, 23:19
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hillstream »

Ako vlastne riesite odkalovanie alebo ci ho vobec riesite? Ja ked odkalujem tak urcite vzdy pridem o vela malickych krevetiek lebo ich to proste vcucne do zvonu a ja to ani nevidim.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Hillstream prave preto som prestal odkalovat dno. Jednoducho len naberem do nadoby z hladiny vodu, na viackrat. Mam substrat a je dost hruby, cize krevetky mi tiez zaliezli do substratu a ja som ich ako pises svoju skusenost poodkaloval. A potom som sa ich snazil v kybli fajkou pozbierat v tom bordeli. Ale v inom akva mam substrat o velkosti kamienkov len cca 1mm, tak tam mi nezalezu do neho. Ale ani tu neodkalujem dno.
Hryzo
Kontaktovať používateľa:

raz za dlhy cas "odkalujem" sposobom, ze rozvyrim dno resp len jednu jeho cast, nech bordel plava vo vode a tu odsavam ... nacucam tak menej krevetiek a tych par co vcucnem potom sklenenou fajkou lovim nas5
Hillstream
Dátum registrácie: 20 Dec 2014, 23:19
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hillstream »

ja myslim ze odkalovat urcite treba, ved ten bordel sam odseba nezmizne a potom ked je toho vela to uz asi kazi vodu. ale to zvyrenie je dobry napad. dik
MikelCRS
Kontaktovať používateľa:

Ja mam v nasavacej trubici take sitko, ale male mozno prejdu, neviem lebo som nemal. Odkalovac mam dennerle mulmsauger.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Hillstream pokial mas korenove rastlinky, tak oni ti ten bordel (detrit) spotrebuju. A samozrejme netreba zabudat na bakterie v akvariu. Velmi pekny vedecky clanok je tu.

Chlapi len aby ste si tym zvirenim ci uz zvonom alebo len hadicou nepopucili malinke krevetky v dne. Chapem, ze pokial si zapucite nejaku Neocaridinu, ok nic sa nedeje, nakotia sa dalsie. Ja som si uz takto odsavanim zapucil v substrate Taiwan Bee krevetky male co jedna stoji 10e a to uz zamrzi. A samozrejme som ju nasiel az v kybli hore nozickami, ked som kukal, ci som nejake krevetky neodsal. Inak ja neodsavam dno v 8-9 akva kde ho mam, a je to uz skoro dva roky co mi vsetky krevetkaria funguju. Samozrejme raz pride ten cas, ked budem musiet vsetok substrat odsat a este neviem ci ho len preplachnem, alebo pouzijem iny novy.
Používateľov profilový obrázok
IringPalo
Dátum registrácie: 21 Okt 2014, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IringPalo »

Chlapi teraz nenapisem vtip. Co tak dno prilepit silikonom? Ja som dost intenzivne o tom premyslal , nakoniec som to nespravil. Podla mna dno je najvacsi zdroj vsetkeho zla v avkariu a u krevetiek duplom. Ten maly detrit sa dostane casom asi v sade. Prilepeny substrat o takej vyske aby nebolo vidno podlozie by toto vyriesilo. mozes vysavat kolko chces a ako silno chces a kamienky sa ti nenasaju. alebo potom hole sklo.
Chovám: Atya gabonensis 2x, Caridina amano 1x, Neocaridina davidi (wild a cherry forma), Neocaridina davidi orange sakura.
Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Ahrefs [Bot] a 0 neregistrovaných