Voda u CRS: zdroje vody, mineraly, parametre...
- Vegas1122
- Dátum registrácie: 27 Feb 2016, 13:32
- Kontaktovať používateľa:
Re: Voda u CRS: zdroje vody, mineraly, parametre...
ahojte, chcem začať s chovom krevetiek ale mám v tom všetkom už guláš a poriadný.
1. Budem sledovať v akvariu gh čo su vlastne minerály a meraju sa tds metrom?????
2. sledovať ph
3. Ako je to s destilkov a pridavanim gh+???? bavime sa o destilke bežne dostupnej v obchode??? ktoré gh+ doporučujete???
Za akekolvek ujasnenie budem vdačný
Akvarium aquael shrimp smart set
podny filter + aquael mini s dvomi molitanmi a vyduchovanim
ada amazonia substrat
Toto je zatial moj plán a nechám si poradiť aj na toto
1. Budem sledovať v akvariu gh čo su vlastne minerály a meraju sa tds metrom?????
2. sledovať ph
3. Ako je to s destilkov a pridavanim gh+???? bavime sa o destilke bežne dostupnej v obchode??? ktoré gh+ doporučujete???
Za akekolvek ujasnenie budem vdačný
Akvarium aquael shrimp smart set
podny filter + aquael mini s dvomi molitanmi a vyduchovanim
ada amazonia substrat
Toto je zatial moj plán a nechám si poradiť aj na toto
-
Denis
- Administrátor
- Dátum registrácie: 30 Sep 2014, 13:35
ahoj, pridam odpovede co si mi do SS poslal.
2, kedze mas ada amazonia, tak by som ani ph meter nekupoval, ta ti sama upravi ph na pozadovanu hodnotu pre crs, cize okolo 6. crs krevetkam vyhovuje ph od 5,8-6,9 podla mojich pozorovani. Milos mal ph 5,5 a darilo sa im u neho.
3, ak budes merat tds tak gh by som nemeral, zalezi co sa ti lepsie meria. ak chces merat GH tak asi kvapkovymi merakmi a daj na 6GH a potom uz tds ani uS nemeraj. ako prides na to kolko mineralov dat do vody, podla navodu a vzdy po niekolkych minutach odmeraj GH ked sa prasok ci vodicka uplne rozpusti v RO vode.
4, ano ako pises, gh ti dvihaju tie mineraly co budes davat do RO vody
destilka dostupna v obchode asi radsej nie, moze byt technicka. najlepsie z reverznej osmozy, pripadne niekde z labaku.
ostatok je dobra volba co si napisal.
1, myslim ze je jedno ci budes merat v tds alebo uS, co zozenies to kup a podla tabulky si odvodis kolko tds alebo uS treba crs krevetkamVegas1122 napísal:1. je merač vodivosti a merač tds. ktorý vlastne potrebujem???
2. aké ph by mali mať v akváriu tieto krevetky???
3. čím meriam gh a či ho vôbec mám merať keď gh budem pridávať do RO vody???
4. gh je vlastne tvrdosť vody a tu určujú minerály? alebo som napísal obrovský nezmysel???
2, kedze mas ada amazonia, tak by som ani ph meter nekupoval, ta ti sama upravi ph na pozadovanu hodnotu pre crs, cize okolo 6. crs krevetkam vyhovuje ph od 5,8-6,9 podla mojich pozorovani. Milos mal ph 5,5 a darilo sa im u neho.
3, ak budes merat tds tak gh by som nemeral, zalezi co sa ti lepsie meria. ak chces merat GH tak asi kvapkovymi merakmi a daj na 6GH a potom uz tds ani uS nemeraj. ako prides na to kolko mineralov dat do vody, podla navodu a vzdy po niekolkych minutach odmeraj GH ked sa prasok ci vodicka uplne rozpusti v RO vode.
4, ano ako pises, gh ti dvihaju tie mineraly co budes davat do RO vody
destilka dostupna v obchode asi radsej nie, moze byt technicka. najlepsie z reverznej osmozy, pripadne niekde z labaku.
ostatok je dobra volba co si napisal.
- Vegas1122
konečne nejaké odpovede 
takže ph už mám dokonale jasné a nebudem teda ph meter kupovať, mám doma taký plastový tak postačí ten
čo sa týka toho merania gh alebo vodivosti bude asi lacnejšie aj jednoduchšie adwa ad31 merač. študujem to už 3 deň ale potrebujem aj rady skúsených či sa správne učím
ked sa prášok GH+ rozpustí v RO vode tak budem určite merať ale vodivosť a ta ma biť aká hodnota idealna???
takže ph už mám dokonale jasné a nebudem teda ph meter kupovať, mám doma taký plastový tak postačí ten
čo sa týka toho merania gh alebo vodivosti bude asi lacnejšie aj jednoduchšie adwa ad31 merač. študujem to už 3 deň ale potrebujem aj rady skúsených či sa správne učím
ked sa prášok GH+ rozpustí v RO vode tak budem určite merať ale vodivosť a ta ma biť aká hodnota idealna???
-
jamro27
- Dátum registrácie: 23 Jan 2015, 12:46
Denis nie vzdy gh = vodivost. Niektore pripravky na vodivost ti gh nezdvihnu a niektore zas opacne.
Odporucam ti kupit set z ciny vide ta do 20€, mas tam merac ph a vodivost. Dobre je sem tam odmerat KH aj GH, staci test od Dajany, lacne a su na urovni jbl a sery. 4 € za jeden nikoho nezabije.
120-140ppm
Odporucam ti kupit set z ciny vide ta do 20€, mas tam merac ph a vodivost. Dobre je sem tam odmerat KH aj GH, staci test od Dajany, lacne a su na urovni jbl a sery. 4 € za jeden nikoho nezabije.
120-140ppm
red/black bee, Taiwan bee hyrid, King Kong, Panda, Red Ruby, Blue/Red Bolt, Wine Red,Neo. Blue Velvet a zopar tigrov
http://rybicky.net/nadrze/24444
-
Denis
- Administrátor
Jamro ako pises, gh nie je vzdy rovne vodivosti, pravdu mas.
Ale vodivost je v uS, nie v ppm. V ppm je TDS. a ako spravne pises 120-140 ppm je treda nastavit krystalkam.
Ja vodivost nastavujem od 220-280 uS.
Ale vodivost je v uS, nie v ppm. V ppm je TDS. a ako spravne pises 120-140 ppm je treda nastavit krystalkam.
Ja vodivost nastavujem od 220-280 uS.
-
jamro27
ppm prepocitas na uS a je vodivost. Teraz vacsinou vsade uz predavaju TDS meter.
red/black bee, Taiwan bee hyrid, King Kong, Panda, Red Ruby, Blue/Red Bolt, Wine Red,Neo. Blue Velvet a zopar tigrov
-
Denis
- Administrátor
to prepocitavanie je tiez diskutabilne, ako prepocitavanie us na GH. pretoze su tri smernice uS do ppm.
vegas chces adwa ad31, cize meria aj EC aj TDS. co tebe vyhovuje v tom meraj
vegas chces adwa ad31, cize meria aj EC aj TDS. co tebe vyhovuje v tom meraj
- seic
- Dátum registrácie: 02 Jún 2015, 19:05
TDS meter je z eBay za par penez, GH, KH testuji kapkovym ceskym testem - Hü-Ben Ben test CT/UT, presne bez problemu.. a stoji cca 2,20 Eur ... prepocet TDS-EC bude vzdy orientacni, ja prepocitavam jen kdyz se me nekdo pta ... 67 TDS = 100 microsiemens ...
- Vegas1122
tak čo čítam nebudem nič prepočítavať pretože denis napísal že ked budem meriať v mikrosimens tak mám namerať hodnotu najlepšie 220-280uS len som nepochopil či je to hodnota s krevetaria alebo voda ktorú zarabam s RO????
viem že pre vás sú to nezmiselné otázky ale ja som ešte ani ten merak nevidel nie to ešte použival
a denis ten substrát som zmenil. nebude tam amazonia ale dennerle scapers soil. vraj je idealny pre krevetky
tvoj názor???
viem že pre vás sú to nezmiselné otázky ale ja som ešte ani ten merak nevidel nie to ešte použival
a denis ten substrát som zmenil. nebude tam amazonia ale dennerle scapers soil. vraj je idealny pre krevetky
- Vegas1122
ešte som nedodal že ja budem merať len ph a vodivosť. iné testy som ani neobjednaval. pre vás skúsenych, mal by som merať aj gh/kh????
-
jamro27
gh, kh test ked si kupis od dajany mas to do 10€ vydrzia ti dlho. Ja meram este no2a 3.
substrat mozem len odporucit, hodnoty vody drzi perfektne. Ja mam vrstvu 4-5cm.
substrat mozem len odporucit, hodnoty vody drzi perfektne. Ja mam vrstvu 4-5cm.
- Vegas1122
skvelá stránka
konečne odpovede nie dalšie otázky. ešte kto je dajana? 
-
jamro27
vyrobca tych testov. 
- Vegas1122
to som skutočne nevedel že aj takýto výrobca je:) už to mám v košíku. ako odkaluješ jamro detrit aby si nerozvíril dno???
-
jamro27
nijak, podny filter sluzi ako nasavani pre externy tak to ide tam.
- Vegas1122
Aj ja dávam podny ale na vzduchovač a externy dam aquael mini ale namiesto jedneho molitanu čo tam je dam ten pevnejší dvojitý molitan. či bude rozumnejšie ten filter napojiť na podny??? to by som ale potreboval externy filter nie???
-
Denis
- Administrátor
neviem nemam skusenost s dennerle, ani som nepocul ze by niektory popredny chovatel choval na nom crs/cbs. co viem tak na ada amazonia chova vela nemcov. ja by som nespekuloval, siel by som do amazonie.Vegas1122 napísal:a denis ten substrát som zmenil. nebude tam amazonia ale dennerle scapers soil. vraj je idealny pre krevetkytvoj názor???
- Vegas1122
mne práve že predajca odporučil že amazonia obsahuje veľa hnojiva čo je pravda lebo som sa venoval akvaristike a používal som ju. pre krevetky predsa nieje dobre hnojivo nie??? a dennerle vraj má stále hodnoty ktoré nemení a drží stabilne ph. tak teraz neviem keď ti toto povie predajca a chovateľ zároveň
-
Denis
- Administrátor
okej, mna celkom zaujima ten dennerle substrat, tak pod do neho, som zvedavy ako na nom pojdu crs 
- Vegas1122
ak mi vôbec pôjdu lebo ja som nováčik na crs
ale študujem to už viac ako týždeň nonstop ale asi na každý substrát som našiel pre a proti tak som sám zvedaví. každopádne budem vás tu informovať 
a viete niekto poradiť čo na papkanie pre crs??? čo bude najlepšie pre ne??? a vôbec proces stravovania pre celí týždeň??
a viete niekto poradiť čo na papkanie pre crs??? čo bude najlepšie pre ne??? a vôbec proces stravovania pre celí týždeň??
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 16 neregistrovaných