Po dvoch neúspešných pokusoch s pred troch-štyroch rokov som sa rozhodol znovu skúsiť odchovať kryštalky. Lenže tento raz už nie sú na riečnom štrku a studničkovej vode, aj keď aj na tom prežili vyše roka, ale bez mladých.
Tento raz som už použil na dno Platinum Power.
Voda už je kysela 6,3ph GH 3, KH 0-1 NO2 0, NO3 10. Na miesto okysličovania dodávam trošku CO2 kvôli rastlinkám, nech sa rýchlejšie rozrastú. Keď som na deň vypol CO2 tak PH vyliezlo na 6,6 , v akva mam len jeden kameň čo mi drží konáre a ten nešumel v octe, tak že je to divne, že mi PH vyliezlo na 6,6. Nevadí aj tak dodávam CO2 kvôli koberčekom. Trošku som to prehnal s dĺžkou osvetlenia a na sklách je trošku zelenej riasi, aspoň nemusím veľmi krevetky kŕmiť, hravo si nájdu niečo pod zub.
Na dno som použil viac druhov kobercových rastlín pre istotu, dúfam že sa ujme aspoň jeden s nich. Tie čo som si objednal s Česka tak asi po ceste premrzli, lebo po zasadení do týždňa zmizli, ale ešte je tam toho dosť.
Pri zábehu som tam mal 2 zabehnuté filtre jeden interný a druhy externý, ale momentálne tam veľké znečistenie nie je, tak som to nechal len na jednom. Trošku mam problém s plávajúcimi rastlinkami, zo začiatku pred mesiacom sa im veľmi pekne darilo, kým bolo trošku dusičnanoch v akva, teraz už majú problém.
Krevetky som chcel caridina, len som sa nevedel rozhodnúť aké či tigre, CRS, taiwany ..., na tigroch ma odradila farba slabo výrazné, ani boh nevie v akej vode sa majú chovať, jedny ich chovajú na koralovej drti a druhy s taiwanami..., Na taiwanoch ma odradila vraj ich strašná náročnosť, citlivosť a problémy s ich odchovom. Tak že CRS to istili. Som zvedaví či tento raz odchovám aspoň jednu malilinkú krevetku
Rozmýšľam nad tým či tam nedokúpim aj nejaké neocaridiny na spestrenie. Dúfam, že o ďalší mesiac tam už bude džungľa a hlavne že ešte tam niečo iné ako slimáky bude pobehovať
Uvažujem nad tým že i nejaké rybičky by som tam dal, kvôli tomu malému bielemu planktónu čo časom začne behať po akvárku, aby ich zberali. Neviem sa rozhodnúť či tam dať rázborky, tie sú väčšinou utiahnuté niekde vzadu a schovávajú sa. Druhá možnosť tetri ohnive, sú nádherne plavú hore dole po celej nádrži, ale aj keď sú malé cca 1-1,5cm, len či nebudú zberať malé krevetky... Nepočul som žeby ich niekto choval či odporúčal ku krevetkám.
Tretia možnosť že si zoženiem živorodku sličnu, ta vraj sa bežne chova s krevetkami. Ešte sa uvidí.