Substrat do krevetkaria, skusenosti s nim

Substrát, filter, osvetlenie, výmena vody a pod.
Denis
Administrátor
Dátum registrácie: 30 Sep 2014, 13:35
Kontaktovať používateľa:

Re: Substrat do krevetkaria, skusenosti s nim

Príspevok od používateľa Denis »

Milos to akvarium ma cez 50 litrov, objem vody je cca 45 litrov, mozno este kustik menej. Ale vravim, raz pride cas, kedy razom bud klesne alebo stupne ph a vieme, ze crs su na to nachylne a budem opat nadavat ako neraz pri holom krevetkariu...

Jamro aj mne sa zda tri roky moc. Podla mojich skusenosti krevetkarium s neaktivnym dnom vydrzi dlhsie fungovat bez nejakeho zasahu do dna (nikdy neodkalujem dno, odkaloval som snad len raz, ked som presypal nechtiac krmivo). naopak v akva s akadamou mi zacali problemy do dvoch rokov, presne ako Zozo pise.

Maros este by som dodal, ze na nastavenie spravnych hodnot vody je super aktivne dno, urcite to nie je na skodu. keby nemam 10 akvarii s crs, tak urcite aj ja pouzivam amazoniu ako vsetci. no len je to pre mna velka investicia, ktora sa musi do dvoch rokov opakovat...
Milos
Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Milos »

Denis, neskusal si pouzivat aktivny substrat tak, ze nim len naplnis nejaku otvorenu nadobku v akvariu, ktroru do neho umiestnis. Povedzme, ze pet flasu, do ktorej este narobis diesky tak, aby voda mohla substrat ucinnejsie premyvat.
Nehromadil by sa v nom detrit, ale parametre vody by stale mozno mohol do urcitej miery stabilizovat a vydrzal by dlhsie.
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Používateľov profilový obrázok
mosfet
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 21:57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mosfet »

Miloš, prečo si s tým prišiel až teraz? Podľa mňa - dobrý nápad.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Sam ani neviem, napadlo ma to az nedavno :)
Ked budem zakladat nove akvarium pre CRS, urcite to skusim takto.
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
mosfet
Kontaktovať používateľa:

Ešte ma napadlo- ak by si použil externý filter tak na výtlačnú hadici by si mohol napojiť nádobu v ktorej by bolo aktívne dno a voda z filtra by pretekala cez dno do akva. A dalo by sa tam aj v pohode obmieňať.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Takto by to urcite bolo ucinnejsie, na druhej strane by to zacali obrastat bakterie a necistoty, ktore preletia cez filter. Takze neviem, ci by to pomohlo z pohladu setrenia aktivneho dna.
Ja asi pojdem po kompromise: Tu vlasu len volne umiestnim do pridu vody, ktora vyteka z filtra, tak aby bola stale obmyvana. Mozno to bude stacit, mozno nie, za pokus to ale asi stoji.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Milos to je vyborny napad! Ja to skusim s takouto flasou. Ale teraz mam ine povinnosti, snad sa k tomu aj dostanem este :)
mosfet
Kontaktovať používateľa:

Denis, už sa ti kráti čas :D tak makaj !!!
Hryzo
Dátum registrácie: 07 Okt 2014, 21:51
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hryzo »

jamro27 napísal:Akva prerobene od zakladu. Rano som nasiel cez 100ks CRS hore nohami.

Dno v akva bol hnoj.
a kvoli tomuto nemam rad tie specialne dna, kvoli tomuto som stale proti nim ... maju strasne kratku zivotnost (oproti klasickym strkom ktore sa nerozpadnu snad nikdy)
chovam - ryby, raky, krevetky, slimaky
Milos
Kontaktovať používateľa:

Problem nie je rozpad dna (ak je kvalitne). Problem je, ze ak je dno tri roky neodkalovane a v akvariu desiatky az stovky krevetiek, tak sa to skor ci neskor pokazi. To iste by nastalo aj v pripade, ze je to obycanky srtk. Dost mozne, ze v jeho pripade este skor.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Jamro: To nove aktivne dno si nechal pred tym "vyskratovat", "vybit" aspon par dni v nejakej nadobe?

Voda tam sla tiez cerstva?
jamro27
Dátum registrácie: 23 Jan 2015, 12:46
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamro27 »

Komplet vsetko je nove, povodne su len rastlinky, aktivne dno tam zatial neni, objednal som od JBL. Pojde do ex filtra.
red/black bee, Taiwan bee hyrid, King Kong, Panda, Red Ruby, Blue/Red Bolt, Wine Red,Neo. Blue Velvet a zopar tigrov
http://rybicky.net/nadrze/24444
jamro27
Dátum registrácie: 23 Jan 2015, 12:46
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamro27 »

Manago od jbl bolo po 3 rokoch ako spodny substrat na kasu, ako podkladnu vrstvu nedoporucujem.
red/black bee, Taiwan bee hyrid, King Kong, Panda, Red Ruby, Blue/Red Bolt, Wine Red,Neo. Blue Velvet a zopar tigrov
http://rybicky.net/nadrze/24444
Milos
Kontaktovať používateľa:

Re: Kríženie Taiwan Bee – Panda s Red Bee SS

Denis, ked tak sa potom prenesiem aj s tvojou odpovedou do prisluneho fora, alebo zmazem, ak si tam uz o tom pisal> Co to mas na dne za substrat?
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Milos je to akadama. Vadi mi na nej hrubka, mlade krevetky do nej zaliezaju a pri manipulacii v akva a substrate urcite nejake mlade zapucim. Proste nemam prachy na adu do desiatich akvarii...
Milos
Kontaktovať používateľa:

+ nie je az take iste, ze ta ADA by bola az takou vyhrou :) Po skusenostiach s nou, zatial len pol rocnych, zostavam nadalej zarputilym fanusikom Ebi Shrimp Gold, ktory bohuzial dost tazko zohnat.
Ale nedal by sa ten problem so zrnistostou znova vyriesit nejak mechanicky?
Bud:
1.) Pomocou kanisteroveho umiestnenia, o ktorom sme sa bavili minule
2.) Alebo vrstvy inertneho jemneho strku, pod ktorym by bola akadama zasypana?

Inak k tomu kanisterovemu systemu:
Ked to budes davat do tej flase so vzdychovanim, urob to tak, aby vzduchovaci kamen bol umiestneny dostatocne vysoko nad samotnym substratom. Predsa len, aktivne dna su neni vyrobene, aby sluzili ako filtracna napln. Velmi rychlo by sa mohli rozdrvit, nehovoriac o tom, ze problemom moze byt aj intenzivne premyvanie dna, ktore ma v sebe od vyroby aj hnojiva, ako napr. ADA.
ADA Amazonia ma aj v navode na pouzitie jasne napisane, ze vyustenie z filtra by malo byt dostatocne vzdialene od povrchu substratu.
Milos
Kontaktovať používateľa:

....aha aha, ak spravne rozumiem, tak AKADAMA je tiez inertny substrat, neznizuje GH, ani pH?
Majino
Dátum registrácie: 08 Okt 2014, 21:19
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Majino »

Akadama práveže znižuje pH aj GH. PH vie dať dole aj o 1 stupeň.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Skoda, pretoze prave rozmyslam o nejakom substrate, ktory by bol vhodny pre neokaridiny. Teda nieco, co by malo vlastnosti substratu (plocha pre osidlenie bakteriami, podpora biologickej filtracie, podpora zakorenovania rastlin, atd...) bez toho, aby to menilo parametre vody.
Vsimol som si, ze v akvariach s neokaridinami, kde mam na dne uz nie (prilis) fungujuce aktivne dno, sa im naramne dari.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Milos mohol by si pouzit aquaclay, pripadne profi soil od rataja. Su to porovite substraty.
Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 21 neregistrovaných