"CRS sa mi prestali mnozit a mam zhruba 4 az 5 uhynov za mesiac. Moze to byt tym starym dnom (v akvariu je 11 mesiacov), o ktorom si pisal?"
Moja odpoved k tomu je, ze to presne tak vypada. Nedochadza k masivnemu uhynu jednorazovo, ako pri inych otravach. Krevetky skor postupne tratia apetit, aktivitu (vacsinou tiez nie vsetky, zo zaciatku si clovek len vsimne vzdy par kusov niekde sediacich nehybne na filtre), prestavaju sa mnozit (nie vzdy a nie vsetky) a pomaly zacinaju uhyny. Jeden den jedna, potom par dni nic, potom znova jedna, dve. No a pomaly sa to zhorsuje.
Ja osobne neviem, cim presne to je sposobene. Ci rozkladom ( starnutim ) samotneho aktivneho dna, alebo nahromadenim prilis vela detritu v dne, alebo nejakymi mikroorganizmami, ktore sa tam zacnu mnozit. Mozno kombinacia viacereho. U 4 cm vrstvy Ebi Shrimp Gold trvalo 2 a pol roka, kym zacali tieto problemy (a populacia bola cely cas masivna), u 1.5 cm ADA Amazonia to nebol ani rok. Mozno zalezi na type dna, mozno ak je hrubsia vrstva, ta poskytuje tiez viacej mikrobiologickych kapacit na spracovanie detritu.
Prvy krat som skusil problem vyriesit premytim dna, recyklaciou. Ci to pomohlo, alebo nepomohlo, neviem. Vtedy som si myslel, ze urcite nie, pretoze uhyny pokracovali. Lenze! Ak sa problem necha zajst pridaleko, uhyny budu pokracovat az dovtedy, kym sa nevymeni cela generacia, pretoze krevetky utrpia chronicku otravu a dho nevydrzia ani po tom, co maju nove dno.
Ked som im dal nove dno, zacali sa mnozit, dokonca skokovo vsetky samice, co to odlkadali. Zrazu naraz zacali nosit vsetky naraz. Mlade vyrastli a nemaju uz problem, stare tym pomalym tempom par kusov za mesiac odchadzali nadalej.
Cize: Kratkodobo pomaha obmedzit krmenie a vymena vody, ale treba co najskor pristupit k vymene dna, ak sa taketo problemy objavia. Cim skor, tym lepsie, pretoze to obmedzi sancu na chronicku otravu. A nevesat hlavu! Ak bol chovatel schopny vytvorit podmienky na mnozenie pred tymto problemom a ma dostatocne velku populaciu, po vymene dna za nove sa krevetkam bude darit nadalej. Odrastene jedince to mozno uz nerozdychaju, ale krpci a novo vyliahnute sa znova namnozia. Treba to brat ako omladenie populacie