Zakladanie CHOVNÉHO krevetkária
-
MikelCRS
- Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 16:30
- Kontaktovať používateľa:
Zakladanie CHOVNÉHO krevetkária
Zdravím, zaujíma ma, ako má vyzerat chovné krevetkárium.
Co budeme potrebovat..?
Filtrácia...
Rastlinky...
Ak sa dá, tak aj návod na založenie.
Dakujem!
Co budeme potrebovat..?
Filtrácia...
Rastlinky...
Ak sa dá, tak aj návod na založenie.
Dakujem!
-
Hryzo
- Dátum registrácie: 07 Okt 2014, 21:51
Re: Zakladanie CHOVNÉHO krevetkária
1. myslim ze si sa pomylil, pretoze chovat a odchovavat su 2 rozne pojmy a predpokladam, ze ty sa pytas na odchovavanie takze uspesne rozmnozovanie (chovas ich aj doma v tom co mas) 
2. prepac ale na toto odpoved uz poznas .... len ju potrebujes potvrdit ...
odchovne akvarium je take, aby v nom boli krevetky co najspokojnejsie ... mali by mat idealne podmienky (kazdy druh ma svoje v ramci parametrov a teploty vody, intenzity svetla a vsetko mozne okolo toho) aby sa co najlepsie rozmnozovali a to je vsetko. ak by mali chovne podmienky ine ako odchovne tak to treba dodrziavat ale to sa mi zda je skor pri rybach ako pri krevetkach.
a to ci ma byt zariadene alebo nema byt zariadene je cisto na chovatelovi ... pokial s tym chce clovek podnikat, chce usetrit co najviac penazi a preto ide do co najmensich investicii a preto akvaria v chovniach vidis vzdy len ciste akvaria s molitanom na vzduch (a nie drahe externe filtre ako si kupuju ludia domov), bez rastlin (mozno hodena v kosicku ta najmenej narocna co zozenie). ci strku ... to vsetko keby mal clovek davat do kazdeho akvaria, prisposobovat tomu svetlo a vsetko ostatne tak sa nedoplati a je velmi dlho stratovy ... ked si vsak chces doma odchovavat uspene mlade a riesis to v dvoch ci troch akvariach, je samozrejme ze im tam das vsetko co mozes a investujes do toho trochu viac.
navod na zalozenie = klasicky navod na zabeh akvaria ci uz s vybavenim ci bez neho
na tuto odpoved som nepotreboval ziadne materialy len obycajny sedlacky mozog s trochou logiky
neverim ze sa mylim ale ak ano opravte ma ci zmazte moj prispevok, ak sa mylim a mikel sa naozaj pyta na chovne akvarium tak to tak isto mozete zmazat
2. prepac ale na toto odpoved uz poznas .... len ju potrebujes potvrdit ...
odchovne akvarium je take, aby v nom boli krevetky co najspokojnejsie ... mali by mat idealne podmienky (kazdy druh ma svoje v ramci parametrov a teploty vody, intenzity svetla a vsetko mozne okolo toho) aby sa co najlepsie rozmnozovali a to je vsetko. ak by mali chovne podmienky ine ako odchovne tak to treba dodrziavat ale to sa mi zda je skor pri rybach ako pri krevetkach.
a to ci ma byt zariadene alebo nema byt zariadene je cisto na chovatelovi ... pokial s tym chce clovek podnikat, chce usetrit co najviac penazi a preto ide do co najmensich investicii a preto akvaria v chovniach vidis vzdy len ciste akvaria s molitanom na vzduch (a nie drahe externe filtre ako si kupuju ludia domov), bez rastlin (mozno hodena v kosicku ta najmenej narocna co zozenie). ci strku ... to vsetko keby mal clovek davat do kazdeho akvaria, prisposobovat tomu svetlo a vsetko ostatne tak sa nedoplati a je velmi dlho stratovy ... ked si vsak chces doma odchovavat uspene mlade a riesis to v dvoch ci troch akvariach, je samozrejme ze im tam das vsetko co mozes a investujes do toho trochu viac.
navod na zalozenie = klasicky navod na zabeh akvaria ci uz s vybavenim ci bez neho
na tuto odpoved som nepotreboval ziadne materialy len obycajny sedlacky mozog s trochou logiky
chovam - ryby, raky, krevetky, slimaky
-
MikelCRS
1. Moje chovne asi nebolo a ak tak uz nieje, no co nevyslo mi to
. Dajme tomu ze som myslel odchovne(pardon).
2. odpustam ti
, mam take pomiesane a nepresne predstavy, a preto ziadam len o jednu fotku typickeho odchovneho akvaria niekoho odtialto(internet je plny takychto fotiek).
Ale na internete som nevidel ani jedno akvarium bez rastlin. Planujem bridlice obrastene machom a monosoleniom. A ten kokosovy orech co tam mam.
Ak sa niekomu chce, moze napisat postup, no jedine co by som chcel vidiet v odpovedi je: 1. fotka, 2. potrebny material, hlavne rastliny(ak je ostatne vidiet z fotky a nieje to nic xtra tak netreba). Prepacte za skromnost
Dakujem
2. odpustam ti
Ale na internete som nevidel ani jedno akvarium bez rastlin. Planujem bridlice obrastene machom a monosoleniom. A ten kokosovy orech co tam mam.
Ak sa niekomu chce, moze napisat postup, no jedine co by som chcel vidiet v odpovedi je: 1. fotka, 2. potrebny material, hlavne rastliny(ak je ostatne vidiet z fotky a nieje to nic xtra tak netreba). Prepacte za skromnost
Dakujem
-
Hryzo
fotku ti nedam, ked tak mne sa obycajne cherry rozmnozuju v oboch mensich co najdes na akva.sk ... ine druhy ine podmienky - princip ten isty 
rastlinky predpokladam ze mozu ist hocijake (ak nemaju ziadnych spoloobyvatelov) ak tam su nejake rybky radsej nejaku gucu machu kam sa mlade schovaju
tu je trosku malo informacii zakladnych http://maniakva.sweb.cz/krevetky.htm
a tu mas foto z akvy!! odchvne crs http://www.akva.sk/gallery/akvaria-a1/o ... 23560.html aj s popisom ake tam ma rastlinky
rastlinky predpokladam ze mozu ist hocijake (ak nemaju ziadnych spoloobyvatelov) ak tam su nejake rybky radsej nejaku gucu machu kam sa mlade schovaju
tu je trosku malo informacii zakladnych http://maniakva.sweb.cz/krevetky.htm
a tu mas foto z akvy!! odchvne crs http://www.akva.sk/gallery/akvaria-a1/o ... 23560.html aj s popisom ake tam ma rastlinky
-
dankooo
- Dátum registrácie: 07 Dec 2014, 23:34
jaky je rozdiel medzi normálnym a chovným krevetkariom ? ...
-
MikelCRS
Obycajne krevetkarium je hociake akvarium(dokonca aj váza alebo hociaka nadrz s vodou) kde ziju krevetky(?). A chovne alebo odchovne je také v ktorom sa co najviac snazis vyhoviet krevetkam a mas lepsie vysledky v mnozeni a odchove.
Tak si to ja predstavujem.
Tak si to ja predstavujem.
-
Hryzo
to sa tu snazim od zaciatku povedat - da sa povedat ze ziadny pokial je tvojim cielom v oboch pripadoch krevetky rozmnozit (kazdy kdo ich chova dufa ze sa mu budu aj mnozit)dankooo napísal:jaky je rozdiel medzi normálnym a chovným krevetkariom ? ...
s tym rozdielom ze ked dojdes do velkochovne tak tam maju akvaria zariadene minimalne kvoli setreniu financii kedze tie akvaria nemaju na vystavu ale na chovanie a odchovavanie zivocichov (v tomto pripade krevetiek)
mimochodom niekdo zo skusenych opravte ma:
chovat - mat v akvariu nech si tam ziju (popri tom sa mozu aj rozmnozit ale nieje to mojim cielom)
odchovat - zariadit, aby sa narodili mlade a dosianut toho, ze z mladych dorastu aj dospele (takze ich chovam cielene kvoli rozmnozovaniu)
priklad na rybkach - mam fantomov (ciernych, cervenych aj zltych) v akvariu ale nesnazim sa ich rozmnozit, len sa o nich staram nech mi robia radost takze ich chovam ... zozeniem si vytieracku, spravim im spravne podmienky, necham ich vytriet a o poter sa staram tak aby vyrastol a bol zivota schopny takze ich odchovavam
takto ja rozumiem tymto dvom pojmom
-
Milos
- Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Ked uz teda mame lingvisticku chvilku, tak to teda skomplikujem 
Co vravis Hryzo, to je pravda, pokial ide o slovesa "chovat" vs. "odchovat" a tiez pokial ide o abstranktne podstatne mena "chov" vs. "odchov"...Ale co si predstavis pod podstatnymi menami "chovatel" a "chovna"? Ked niekto napr. predava na bazos.sk "chovnu s 20 akvariami, sumarny objem 1500 litrov", aj napriek tomu, ze slovny zaklad je od "chovat" a nie "odchovavat", sotva budes predpokladat, ze sa jedna o zostavu len tak pre potesenie a nie kapacity urcene na komercny odchov. V podstate v slovencine by sa mozno malo hovorit o "odchovni"...ale to uz prenechajme jazykovedcom.
Este horsie to je so slovom "chovatel". V poslednych rokoch sa tak nejak prijalo, ze "chovatel" (a nie "odchovavatel"), to uz je takmer tytul pre cloveka, ktory vo velkom odchovava viacere druhy a variety a celkovo sa tak nejak dobre vyzna a ma reputaciu z vystav, skratka Pan Chovatel
Pricom pre cloveka, ktory chova a neodchovava, asi zostava len "akvarista". Anglicky jazyk to ma napr. jasnejsie oddelene: "keeper" od slovesa "keep" ako "drzat","udrziavat", "chovat". A potom "breeder" od slovesa "breed", teda "mnozit (sa)".
A nazad k veci: Uz tu bolo pekne popisane, ze (od)chovne akvarium bude asi jednoduhsie, okrem ineho aj z ekonomickych a praktickych dovodov. Jeden velmi velmi velmi dolezity dovod jednoduchosti ale este chyba, pokusim sa to vysvetlit: Jedna sa o dovod "vedecko - vyskumny". Cim nizsia je zlozitost systemu, cim menej ma zloziek, tym pravdepodobnejsie je, ze sa v nom dokazeme vyznat, resp. v pripade problemov, budeme schopny stanovit mensi pocet HYPOTEZ, preco sa problem deje. Ak bude system zlozitejsi, moznych dovodov problemov bude tiez vacsi pocet a je velmi pravdepodobne, ze sa nam nepodari otestovat vsetky hypotezy (teda v praktickom jazyku "odstranit problem" vcas). To samozrejme neznamena, ze idealne je chovat krevetky v akvariu bez nicoho, okrem vody. Zakladne podmienky musia byt splnene a tie urcitu kompikovanost systemu vyzaduju.
Dalsim charakteristickym znakom (od)chovneho akvaria je, ze od samotneho zaciatku mame ambiciu dohnat velkost populacie v nom na samotne ekologicke maximum. Pretoze jednoducho chceme, aby ich tam bolo co najviac. Aby bolo z coho rozdavat a predavat (bez toho, aby sme predali privela a znizili tak reprodukcnu rychlost populacie), aby bolo z coho selektovat. To znamena - v suvislosti s predoslym odstavcom - ze nie je otazka, CI nastanu problemy, ale KEDY, AKO CASTO s AKE VELKE. Moje (od)chovne akvarium pre CRS ma 45 litrov a neraz pred predajom je v nom cca 300 jedincov. Udrzat takuto populaciu chulostiveho druhu dobre nakrmenu a zaroven v dobrej kvalite vody a biologickej cistote, to uz je troska problem samo osebe.
A problemy sa dostavia: Pred par tyzdnami mi zacali odchadzat. Kazdy tyzden cca 10 kusov. Dnes ma populacia cca 100 kusov a to je na moje pomery uz hodne malo, aj keby nadalej nekapali. Dovodom je primarne to, ze v poslednej dobe hodne pracovne cestujem a toto krevetkarium vidim raz za mesiac, niekedy raz za dva. Takze mohlo by byt aj horsie, kedze sa on staraju jen rodinny prislusnici podla instrukcii. Napriek tomu, nemam dovody k panike. Viem, ze situaciu dostanem velmi rychle pod kontrolu a behom 3 mesiacov bude moct znova zacat selektovat a predavat. Preco? Pretoze akvarium je dostatocne jednoduche na to, aby som vedel stanovit HYPOTEZY problemu v dostatocne malom pocte a reagovat: Akvarium ma cca 3 roky, na dne cca 1 cm vrstva aktivneho dna, voda destilka + GH +, filtracia stale ta ista, plno javskeho machu a hlavne> okrem krmenia, cistenia filtrov, ciastocnej vymeny vody, za cele tie roky som tam nic moc nemenil. Takze ak su problemy, viem odkial vietor fuka: Alebo sa jedna o problem s krmenim (ked to nemam denne pod rukou ja, tak nemaju taku pestru a vydatnu stravu), alebo/a zacina starnut dno. Takze vdaka tomu, ze akvarium v pondelok stahujem k sebe a budem ho mat viacej pod drobnohladom, upravim krmenie, osviezim dno (to sa horsie robi, ako hovori a celkovo stare dno je pruser jak hrom, hlavne ked znacka ktora tam teraz je sa neda uz v Europe zohnat!!!) a vsetko by malo byt znova OK. Ak sa mi teda podari zvladnut to osviezenie dna a stahovanie. Cela tato drasticka oparacia sa odohra v pondelok. Podam reportaz aj s fotkami, vsetky detaily o mojom (od)chovnom akvariu. Drzte palce!
Co vravis Hryzo, to je pravda, pokial ide o slovesa "chovat" vs. "odchovat" a tiez pokial ide o abstranktne podstatne mena "chov" vs. "odchov"...Ale co si predstavis pod podstatnymi menami "chovatel" a "chovna"? Ked niekto napr. predava na bazos.sk "chovnu s 20 akvariami, sumarny objem 1500 litrov", aj napriek tomu, ze slovny zaklad je od "chovat" a nie "odchovavat", sotva budes predpokladat, ze sa jedna o zostavu len tak pre potesenie a nie kapacity urcene na komercny odchov. V podstate v slovencine by sa mozno malo hovorit o "odchovni"...ale to uz prenechajme jazykovedcom.
Este horsie to je so slovom "chovatel". V poslednych rokoch sa tak nejak prijalo, ze "chovatel" (a nie "odchovavatel"), to uz je takmer tytul pre cloveka, ktory vo velkom odchovava viacere druhy a variety a celkovo sa tak nejak dobre vyzna a ma reputaciu z vystav, skratka Pan Chovatel
A nazad k veci: Uz tu bolo pekne popisane, ze (od)chovne akvarium bude asi jednoduhsie, okrem ineho aj z ekonomickych a praktickych dovodov. Jeden velmi velmi velmi dolezity dovod jednoduchosti ale este chyba, pokusim sa to vysvetlit: Jedna sa o dovod "vedecko - vyskumny". Cim nizsia je zlozitost systemu, cim menej ma zloziek, tym pravdepodobnejsie je, ze sa v nom dokazeme vyznat, resp. v pripade problemov, budeme schopny stanovit mensi pocet HYPOTEZ, preco sa problem deje. Ak bude system zlozitejsi, moznych dovodov problemov bude tiez vacsi pocet a je velmi pravdepodobne, ze sa nam nepodari otestovat vsetky hypotezy (teda v praktickom jazyku "odstranit problem" vcas). To samozrejme neznamena, ze idealne je chovat krevetky v akvariu bez nicoho, okrem vody. Zakladne podmienky musia byt splnene a tie urcitu kompikovanost systemu vyzaduju.
Dalsim charakteristickym znakom (od)chovneho akvaria je, ze od samotneho zaciatku mame ambiciu dohnat velkost populacie v nom na samotne ekologicke maximum. Pretoze jednoducho chceme, aby ich tam bolo co najviac. Aby bolo z coho rozdavat a predavat (bez toho, aby sme predali privela a znizili tak reprodukcnu rychlost populacie), aby bolo z coho selektovat. To znamena - v suvislosti s predoslym odstavcom - ze nie je otazka, CI nastanu problemy, ale KEDY, AKO CASTO s AKE VELKE. Moje (od)chovne akvarium pre CRS ma 45 litrov a neraz pred predajom je v nom cca 300 jedincov. Udrzat takuto populaciu chulostiveho druhu dobre nakrmenu a zaroven v dobrej kvalite vody a biologickej cistote, to uz je troska problem samo osebe.
A problemy sa dostavia: Pred par tyzdnami mi zacali odchadzat. Kazdy tyzden cca 10 kusov. Dnes ma populacia cca 100 kusov a to je na moje pomery uz hodne malo, aj keby nadalej nekapali. Dovodom je primarne to, ze v poslednej dobe hodne pracovne cestujem a toto krevetkarium vidim raz za mesiac, niekedy raz za dva. Takze mohlo by byt aj horsie, kedze sa on staraju jen rodinny prislusnici podla instrukcii. Napriek tomu, nemam dovody k panike. Viem, ze situaciu dostanem velmi rychle pod kontrolu a behom 3 mesiacov bude moct znova zacat selektovat a predavat. Preco? Pretoze akvarium je dostatocne jednoduche na to, aby som vedel stanovit HYPOTEZY problemu v dostatocne malom pocte a reagovat: Akvarium ma cca 3 roky, na dne cca 1 cm vrstva aktivneho dna, voda destilka + GH +, filtracia stale ta ista, plno javskeho machu a hlavne> okrem krmenia, cistenia filtrov, ciastocnej vymeny vody, za cele tie roky som tam nic moc nemenil. Takze ak su problemy, viem odkial vietor fuka: Alebo sa jedna o problem s krmenim (ked to nemam denne pod rukou ja, tak nemaju taku pestru a vydatnu stravu), alebo/a zacina starnut dno. Takze vdaka tomu, ze akvarium v pondelok stahujem k sebe a budem ho mat viacej pod drobnohladom, upravim krmenie, osviezim dno (to sa horsie robi, ako hovori a celkovo stare dno je pruser jak hrom, hlavne ked znacka ktora tam teraz je sa neda uz v Europe zohnat!!!) a vsetko by malo byt znova OK. Ak sa mi teda podari zvladnut to osviezenie dna a stahovanie. Cela tato drasticka oparacia sa odohra v pondelok. Podam reportaz aj s fotkami, vsetky detaily o mojom (od)chovnom akvariu. Drzte palce!
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
- mosfet
- Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 21:57
Miloš, klobúk dolu pred tvojov výrečnosťou
a dúfam že sa ti podarí prevoz a oživenie akva.
Problematiku si vysvetlil - že to musí pochopiť aj ... ( dokonca aj ja som hneď pochopil
)
Problematiku si vysvetlil - že to musí pochopiť aj ... ( dokonca aj ja som hneď pochopil
-
Hryzo
takze to berem tak, ze som mal pravdu, len s tym, ze na tom nemusim tak lpiet (co som aj vedel a na zaciatku som to zvyraznil len kvoli presnesiemu pochopeniu podstaty). tak ci tak snad sme zodpovedali vsetko, co bolo treba a uz si len pockaju na tvoju prerabku a dokumentaciu, aby to videli priamo od profesionala 
-
Denis
- Administrátor
- Dátum registrácie: 30 Sep 2014, 13:35
Milos a aku znacku substratu tam mas teraz?
-
Milos
- Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Ebi Shrim Gold, stary dva a pol roka. Len dufam, ze zdrojom problemov je detrit usadeny v substrate a nie substrat sam. Alebo inak: Ci je vacsim rizikom preplachovat ten substrat a skusit ho este nejaku dobu pouzivat, alebo nejak narychlo zabehavat ADA, alebo to mat istu dobu bez substratu?
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
-
Denis
- Administrátor
Milos ja by som skusil v tvojom pripade na viackrat precistit substrat, povedzme na 4 krat. Stiahol by som 1/4 substratu do kybla s vodou a preplachol ho vodou z krevetkaria. O tyzden zase druhu 1/4, o dalsi tyzden tretiu 1/4 a opat o dalsi poslednu 1/4 substratu. Otazne je, ci nemozu byt nejak naviazane nejake skodlive latky uz v tom substrate a obycajne preplachnutie substratu ich odstratnenie nemusi pomoct... neviem.
-
Hillstream
- Dátum registrácie: 20 Dec 2014, 23:19
Ako vlastne riesite odkalovanie alebo ci ho vobec riesite? Ja ked odkalujem tak urcite vzdy pridem o vela malickych krevetiek lebo ich to proste vcucne do zvonu a ja to ani nevidim.
-
Denis
- Administrátor
Hillstream prave preto som prestal odkalovat dno. Jednoducho len naberem do nadoby z hladiny vodu, na viackrat. Mam substrat a je dost hruby, cize krevetky mi tiez zaliezli do substratu a ja som ich ako pises svoju skusenost poodkaloval. A potom som sa ich snazil v kybli fajkou pozbierat v tom bordeli. Ale v inom akva mam substrat o velkosti kamienkov len cca 1mm, tak tam mi nezalezu do neho. Ale ani tu neodkalujem dno.
-
Hryzo
raz za dlhy cas "odkalujem" sposobom, ze rozvyrim dno resp len jednu jeho cast, nech bordel plava vo vode a tu odsavam ... nacucam tak menej krevetiek a tych par co vcucnem potom sklenenou fajkou lovim nas5
-
Hillstream
- Dátum registrácie: 20 Dec 2014, 23:19
ja myslim ze odkalovat urcite treba, ved ten bordel sam odseba nezmizne a potom ked je toho vela to uz asi kazi vodu. ale to zvyrenie je dobry napad. dik
-
MikelCRS
Ja mam v nasavacej trubici take sitko, ale male mozno prejdu, neviem lebo som nemal. Odkalovac mam dennerle mulmsauger.
-
Denis
- Administrátor
Hillstream pokial mas korenove rastlinky, tak oni ti ten bordel (detrit) spotrebuju. A samozrejme netreba zabudat na bakterie v akvariu. Velmi pekny vedecky clanok je tu.
Chlapi len aby ste si tym zvirenim ci uz zvonom alebo len hadicou nepopucili malinke krevetky v dne. Chapem, ze pokial si zapucite nejaku Neocaridinu, ok nic sa nedeje, nakotia sa dalsie. Ja som si uz takto odsavanim zapucil v substrate Taiwan Bee krevetky male co jedna stoji 10e a to uz zamrzi. A samozrejme som ju nasiel az v kybli hore nozickami, ked som kukal, ci som nejake krevetky neodsal. Inak ja neodsavam dno v 8-9 akva kde ho mam, a je to uz skoro dva roky co mi vsetky krevetkaria funguju. Samozrejme raz pride ten cas, ked budem musiet vsetok substrat odsat a este neviem ci ho len preplachnem, alebo pouzijem iny novy.
Chlapi len aby ste si tym zvirenim ci uz zvonom alebo len hadicou nepopucili malinke krevetky v dne. Chapem, ze pokial si zapucite nejaku Neocaridinu, ok nic sa nedeje, nakotia sa dalsie. Ja som si uz takto odsavanim zapucil v substrate Taiwan Bee krevetky male co jedna stoji 10e a to uz zamrzi. A samozrejme som ju nasiel az v kybli hore nozickami, ked som kukal, ci som nejake krevetky neodsal. Inak ja neodsavam dno v 8-9 akva kde ho mam, a je to uz skoro dva roky co mi vsetky krevetkaria funguju. Samozrejme raz pride ten cas, ked budem musiet vsetok substrat odsat a este neviem ci ho len preplachnem, alebo pouzijem iny novy.
- IringPalo
- Dátum registrácie: 21 Okt 2014, 22:33
Chlapi teraz nenapisem vtip. Co tak dno prilepit silikonom? Ja som dost intenzivne o tom premyslal , nakoniec som to nespravil. Podla mna dno je najvacsi zdroj vsetkeho zla v avkariu a u krevetiek duplom. Ten maly detrit sa dostane casom asi v sade. Prilepeny substrat o takej vyske aby nebolo vidno podlozie by toto vyriesilo. mozes vysavat kolko chces a ako silno chces a kamienky sa ti nenasaju. alebo potom hole sklo.
Chovám: Atya gabonensis 2x, Caridina amano 1x, Neocaridina davidi (wild a cherry forma), Neocaridina davidi orange sakura.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní